Канадська Казарка

Канадська Казарка - північноамериканський вид, який утворює велике число рас, систематичний статус яких до сих пір до кінця не визначений. Птахи найдрібніших північних і північно-західних підвидів (B. c. Minima, B. c. Taverneri, B. c. Hutchinsii, B. c. Leucoparea) розміром з казарку білощоку або незначно крупніше, відрізняються компактним інших рас (B. c . maxima, B. c. interior, B. c. canadensis) досягають величини сірого гусака або навіть більше, мають відносно довгу і тонку шию і мініатюрну голову. Довжина тіла 55-110 см, розмах крил 120-180 см, маса 2,0-6,5 кг. Відносні розміри дзьоба дещо більше, ніж у інших видів казарок. У ряді країн Західної Європи акліматизовано B. c. canadensis.

Опис

Чорні тільки голова і шия, на задніх частинах щік і в вушній області є великі білі плями, які не заходять вперед за лінію, що йде від зони під дзьобом до ока. Черево, боки, спина і пір'я, що криють крила сірувато-бурі, зі світлими білими облямівками на пір'ї, що утворюють довгі поперечні лінії на корпусі. На грудях велике світліших тонів оперення до світло-бежевого. Махові пера темно-бурі, кермові - чорні з білою облямівкою, подхвістя біле. Самці більші за самок, з більшим дзьобом. Дзьоб і лапи чорні.

У молодих птахів світлі облямівки на пір'ї корпусу мають охристий відтінок і утворюють великий лускатий малюнок. Дзьоб і лапи світліше, ніж у дорослих птахів, що не чорного, а брудно-бурого кольору.

Голос. Гучне двоскладове носове гоготання (другий склад вище по тону) і інші сигнали, нерідко повторюються.

Підвид B. c. canadensis, початково мешкав на водоймах лісової зони південно-східної Канади і північного сходу США, у другій половині XX століття успішно акліматизований на Британських островах, в Норвегії, Швеції і деяких областях південної Фінляндії. У той час спостерігалися регулярні зальоти птахів цього підвиду в складі зграй лебедів на водойми північного заходу Росії. З 1990-х років в невеликому числі гніздиться на ряді островів Фінської затоки і Ладозького озера. Невелика популяція, мабуть, виникла також у Приазов'ї в результаті акліматизації. У центральних районах Європейської Росії зустрічається при зальоті в періоди міграцій. Зимує у північно-західного узбережжя Європи.

Спосіб життя. На весняному прольоті на Фінській затоці з'являється зазвичай в зграях кликунів і тундрових лебедів у другій половині квітня або на початку травня. На гніздування в цьому регіоні заселяє морські острови з великими прибережними мілководдями, зайнятими багатою напівзануреною і зануреною рослинністю. Екологічно вельми схожа з сірим гусаком, екологічну нішу якого займає в Новому Світі.

239