Мандаринка

Качка породи Мандаринка - це різнокольоровий вид качок, який походить з Азії. Люди люблять їх гарне оперення, і через це зоопарки та приватні колекціонери тримають Мандаринок по всьому світу.

Насправді люди тримають їх так часто, що ті, хто втікає, створили популяцію в декількох місцях поза рідним ареалом!

Опис породи Мандаринка

Як і більшість качок, Мандаринки-самці набагато яскравіші та барвистіші, ніж самки. Самки цього виду мають переважно сіре та буре оперення, або пір’я. Самці мають гарний малюнок райдужно-червоного, коричневого, помаранчевого, зеленого тощо. Під час сезону розмноження самець також надягає «вітрило» з пір’я на спину.

Самки трохи більші, ніж самці. В цілому вид зазвичай має розмір від 20 до 25 см. Більшість мандаринових качок важать від 1 до 3 кілограмів.

Цікаві факти про Мандаринову качку

Партнери - Пари мандаринок досить прискіпливі до своїх товаришів, і перед розведенням вони виконують складні танці та залицяння. Важливо вибрати правильного товариша, адже ці птахи продовжують розмножуватися з одним партнером протягом декількох сезонів.

Група високосидячих - Дослідники класифікують качок мандаринів як «високосидячих качок». Усі качки цієї групи мають унікальну здатність сидіти високо на деревах. Деякі інші високосидячі качки включають деревних качок, московських качок тощо.

Качині групи - Деякі інші "групи качок" включають морських качок, хлюпаючихся качок і дайверів. Морські качки проводять більшу частину свого часу в морських середовищах або океані. Качки, які люблять хлюпатись у воді, полюють у пошуках їжі перевертаючись догори дном і тягнучись довгими шиями. Нарешті, дайвінг-качки пірнають повністью під водою і плавають у пошуках їжі.

Вільне падіння - Як і багато інших високосидячих качок, цей вид відкладає свої яйця в порожнинах дерев або гніздах. Коли каченята вилупляться, вони не чекають, поки вони зможуть полетіти, щоб зробити стрибок зі свого високого гнізда. Ці безстрашні малюки благополучно стрибають на землю, де їх мати веде до води.

Місце проживання Мандаринової качки

Цей вид качок мешкає в прибережних місцях проживання поруч з річками та потоками. Їх водні екосистеми повинні мати ліс або ліс дуже близько, оскільки вони гніздяться лише в порожнинах дерев.

Поза межами сезону розмноження вони також використовують болота, заболочені землі, затоплені пасовища та річки. Більшість мандаринів живуть біля рівня моря, але вони займають райони до 5000 футів над рівнем моря.

Поширення Мандаринової качки

Рідний ареал цього виду розповсюджується з південно-східній Росії через Східний Китай та в Північну Корею, Південну Корею та Японію. Ці качки розмножуються в Китаї, Японії та Сибіру. Вони проводять зими на півдні Китаю та Японії.

Немісцеві популяції мешкають в декількох різних регіонах. Люди встановили популяції в різних частинах Європи та деяких регіонах Північної Америки. Основні немісцеві популяції включають птахів у Британії, Німеччині та на заході США.

Дієта качки Мандаринка

Качки Мандаринки їдять як на суші, так і у воді. Ці качки є всеїдними, і вони їдять поєднання рослин і дрібних істот. Вони харчуються різноманітними рослинами, безхребетними та дрібними рибами. Рослини складають більшу частину свого раціону, і вони їдять найрізноманітніші насіння, зерна, рис тощо.

Весною та літом ці качки більше харчуються безхребетними та дрібними тваринами. Деякі з їх улюбленої здобичі включають слимаків, комах, личинок, черв’яків, жаб тощо.

Мандаринова качка та взаємодія з людиною

Хоча ці качки мають велику чисельність популяцій, і МСОП заносить їх до списку як Найменша Стурбованість, їх ареал та доступне середовище існування сильно занепадають, а їх популяція зменшується.

По всюди їх природнього ареалу людина вирубує ліси, на яких ці птахи розмножуються. Люди також захоплюють цей вид, щоб продати їх або полювати на них як трофеї, але вони не їдять їх м'ясо.

Одомашнення

Люди ніяк не одомашнювали цей вид. Однак вони утримують їх як домашніх тварин у деяких місцях.

Взагалі кажучи, ця качка не дуже добрий вихованець. Вони не особливо привітні, і їх розводити дещо складно. Однак деякі досвідченні люди все ж тримають їх як декоративних або розмножуваних птахів.

Догляд за качкою Мандаринка

Зоопарк селять качок Мандаринок у просторих пташиних вольєрах. Вольєри містять багато різних дерев, кущів, чагарників та водяні елементи, такі як ставки, струмки та водоспади.

Доглядачі годують цих качок різною їжею. Їх раціон містить зерно, насіння, рослини, комах, дрібну рибу та корм для гранульованих качок. Ветеринари зоопарку стежать за здоров’ям качок і змінюють їх раціон відповідно до кожної людини, пори року та якщо вони розмножуються.

Поведінка качки Мандаринка

Поведінка качок залежить від їх регіону чи місця розташування. Протягом більшої частини свого рідного ареалу Мандарини сезонно мігрують, щоб розмножуватися або уникати суворої погоди.

Більшу частину року ці качки є соціальними та кормовими або подорожують групами, відомими як зграї. Під час сезону розмноження пари відриваються від отари і знову приєднуються, коли вони мігрують.

Розмноження качки Мандаринка

Пара Мандаринових качок розводиться кілька сезонів поспіль, але вони не обов'язково спарюються на все життя. Після спаровування пара шукає гарне місце гніздування на деревах.

Як тільки самка знайде відповідну порожнину, вона відкладає близько 10 яєць. Інкубація триває близько місяця, і каченята стрибають зі своєї гніздової ями, коли їм всього 1 - 2 дні.

Як тільки вони залишають гніздо, мати веде каченят до сусідньої води. Самки ведуть своїх молодняків до їжі і захищають їх, але каченята їдять їжу і плавають усі самостійно. Приблизно через півтора місяця каченята плетуться і відлітають, щоб утворити власні зграї.

Інші назви: Mandarin duck, Aix galericulata, Мандаринка
Опис: Качка Мандаринка має глянсовий зеленувато-чорний лоб, який перетворюється на фіолетовий, коли він нахиляється до гребеня на потилиці. Сторони голови білі з каштаном перед очима. Бічні сторони шиї та щоки мають довше коричневе пір’я. Верхня частина грудей - бордова, а нижня та черевце - білі. Сторони і боки коричневі з чорними прожилками і криловими вітрилами, які є яскраво-оранжевеми.
Самка Мандаринової качки є більш сірою і має менший гребінь і очне кільце порівняно з самцем.
Розмір: приблизно 21,0–24,5 см (8,3–9,7 дюйма)
Вага
Чоловік: приблизно 0,63 кг (1,4 фунта.)
Самка: Приблизно 1,08 кг (2,4 фунта.)
Дієта: Залежить від сезону та місцевості; включає жолуді, гречку та рис (восени), комах-равликів, дрібну рибу та рослинність (навесні); виноград, троянди, рододендрони, сосни, насіння водних рослин, пагони хвоща
Інкубація: 28–30 днів
Яйцепродуктивність: 9–12 яєць; самка інкубує яйця 80% часу, до них приєднуються самці для коротких перерв протягом дня
Тривалість годівлі: 6–8 тижнів
Статева зрілість: Приблизно 1 рік
Тривалість життя: даних немає
Діапазон: зустрічається по всій території Південно-Східної Азії, Радянського Союзу та Китаю; найбільше населення Японії та Англії
Проживання: Населяє річкові долини з лісистими островами, лісові озера з вербовими берегами та невеликими лісовими ставками
Населення
Глобально: даних немає
Регіонально: Нинішня азіатська популяція може мати менше 20 000 птахів

852